2016. jan 19.

Nehéz esetek - a 8 alaptípus

írta: NyelvTanár
Nehéz esetek - a 8 alaptípus

Biztosan te is találkoztál már olyanokkal, akik elszántan küzdenek egy nyelv megtanulásával, mégsem haladnak igazán. Telnek a hónapok, az évek, és valahogy mégsem jutnak el a használható nyelvtudásig. Pedig amikor szóba kerül a dolog, akkor mindig arról mesélnek, hogy mennyi mindent tettek az ügy érdekében - csak épp az eredmény várat magára. 

Hogy kik ők? Íme a nehéz esetek nyolc típusa: 

  1. A Gyűjtögető

Ő az, aki rengeteg pénzt fordít arra, hogy megvásárolja a nyelvtanuláshoz szükséges különféle segédeszközöket, kezdve a különböző tankönyvektől, nyelvvizsga-felkészítő kiadványokon, szótárakon, szókincsgyűjteményeken, nyelvtani összefoglalókon, könnyített olvasmányokon át, egészen a kisebb-nagyobb táblázatokig. A netes böngészője tele van könyvjelzővel ellátott nyelvtanulós, szókincsbővítős, gyakorlós oldalakkal. Egyetlen gond van: sosem használja ezeket. Úgy érzi, a beszerzéssel már nagy lépést tett a nyelvtudás felé, és valahogy a tanulás fázisáig nem nagyon jut el. 

books.jpg

  1. A Nyelviskola Gyöngye

Már évek óta jár nyelviskolába, ki nem hagyna egyetlen órát sem. Szívesen és nagy lelkesedéssel vesz részt az órákon, a társaság középpontja minden csoportban. A csoporttársakat már az első óra után ismerősként jelöli be a Facebookon, és gyakran szervez közös programokat velük. Ő az, aki elsősorban a társaság kedvéért iratkozik be a nyelviskolába, és meg van győződve arról, hogy az órákon való részvétel elég is lesz ahhoz, hogy jól megtanuljon egy nyelvet. Igen ám, csakhogy két óra között ki se veszi a táskájából a füzetét.

  1. A Filmezgetős

Régóta eredeti nyelven nézi kedvenc sorozatát, és nem győz arról mesélni, hogy milyen sok új filmet látott felirattal vagy anélkül. A szinkronizált filmeket leszólja, szerinte azokkal sosem lehet rendesen megtanulni egy idegen nyelvet. Könnyen felismerhető arról, hogy példaként mindig egy-egy sorozatot vagy filmet említ, sosem a saját életét. Mivel elsősorban a bűnügyi drámákat szereti, így az alapszókincs része nála a "vádemelés", de sajnos megszólalni nem nagyon mer. 

  1. A Hasonlítgatós

Akár egy nyelvtani szerkezetről, akár egy kifejezésről van szó az órán, neki mindig eszébe jut, hogy magyarul vagy egy általa ismert másik idegen nyelven ez hogy is van. Állandó kényszert érez arra, hogy bebizonyítsa, más nyelvek bizony logikusabbak, könnyebben érthetők. Füzetében gyakran szerepel az, hogy "olyan, mint", majd hosszan sorolja a különbségeket. A hasonlóságok és különbségek erdejében végül teljesen elvész, és semmi nem marad meg neki az adott anyagból.

woman-notebook-working-girl.jpg

  1. A Szlengben Beszélő

Ő az, aki filmekből, sorozatokból vagy külföldi barátaitól rengeteg szófordulatot, rövidítést, szleng kifejezést szedett fel, és ezeket nagy örömmel használja. Annyira büszke a naprakész nyelvtudására, hogy olyan helyzetekben is használja az új "szerzeményeit", mikor nem kellene. Sajnos nem veszi észre, hogy a nyelvvizsga szóbeli részén magázódnia kellene, és a hivatalos levele is hemzseg a rövidítésektől, melyeket a javítók nem ismernek. Nem érti, hogy hogyan bukhatott meg ötödszörre is a nyelvvizsgán.

  1. A Szótárazós

Hamar megismerheted arról, hogy a táskájában vagy a zsebében mindig megbújik egy szótár. Ezt lépten-nyomon előkapja, hogy a számára ismeretlen szavaknak utánanézzen. A tankönyve különböző színekkel van kipreparálva, minden egyes kötőszó fölé kijegyzeteli annak valamennyi jelentését. A nyelvvizsga sosem sikerül, mert mire mindent kiszótáraz, addigra kifut az időből. Többször próbálkozik könnyített olvasmányokkal is, de miután egy este alatt egy fél oldalt tud kiszótárazni, így hamar elmegy tőle a kedve. 

creative-desk-pens-school.jpg

  1. A Civilizációs Guru

Az első órán beszámol arról, hogy azért kezdve el a nyelvtanulást, hogy még többet megtudjon kedvenc témájáról. Ez lehet a francia konyhaművészet, az olasz művészettörténet, az angol foci, a spanyol bikaviadalok vagy bármi más. Mindig, mindenről az adott téma jut eszébe, és igazából semmi másról nincs is kedve se olvasni, se beszélni, se írni. A nyelvvizsgán bármely témáról két lépésben átevez a "szíve csücskére", és a vizsgáztatónak esélye sincs, hogy visszaterelje őt.

  1. A Maximalista

Minden tanár kedvence. A házi feladatokkal, sőt, a szorgalmi feladatokkal is minden órára elkészül, a beadandó fogalmazásokat külön papírra, gyöngybetűvel készíti el. Olyan lelkiismeretes, szorgalmas és igyekvő, hogy néha még a tanárt is megtéveszti. Amikor ugyanis a legegyszerűbb kérdésre kellene válaszolnia, hirtelen lefagy, és egy szót sem tud szólni. Annyi kiejtési szabály, rendhagyó igealak és kötelező egyeztetés jár a fejében, hogy mire kiötli a tökéletes mondatot, addigra a tanár már a táblát törli az óra végén.

Magadra ismertél? Először is nevess egy jót! Aztán pedig ígérd meg, hogy ezentúl megkönnyíted a magad számára a nyelvtanulást. Egy ismerősödre ismertél? Küldd neki tovább ezt a bejegyzést, hátha ő is változtat az eddigi módszerein!

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá

nyelvtanulás nehézség