2016. feb 02.

"Facebook is your friend"

írta: NyelvTanár
"Facebook is your friend"

Jaj, már megint az a Facebook! - hallod a szemrehányást naponta többször, ha mástól nem, hát magadtól. Mi lenne, ha a látszólagos hátrányból (vagyis hogy sok időt töltesz a közösségi oldalon) előnyt kovácsolnál? Induljunk ki abból, hogy a nyelvtanulás csak keveseknek megy úgy, hogy a korábbi életüket teljesen maguk mögött hagyják, és egyszer csak rendszeres nyelvtanozásba, szókincsfejlesztésbe, fogalmazás-írogatásba kezdenek. Ha te sem tartozol a kevesek közé, viszont minden este bűntudattal fekszel le, amiért megint eltelt egy nap, és egyre kevesebb időd van a nyelvvizsgáig vagy az érettségiig, akkor neked készült ez a poszt. A legtöbben úgy tanulnak könnyen idegen nyelvet, ha a már meglévő napirendjükbe sikerül valahogyan becsempészni a nyelvtanulást, és mindezt anélkül, hogy sok lemondással járna. A következőkben arról lesz szó, hogy hogyan tudod nyelvtanulásra használni a Facebookot

1. A legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, hogy átállítod a közösségi oldal által használt nyelvet. A Beállítások menüpont alatt a Nyelvre kattintva ezt két lépésben meg tudod tenni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Facebook tartalma innentől kezdve olaszul, lengyelül vagy szerbül jelenik majd meg, hiszen az ismerőseid még magyarok maradtak, akik magyarul fogják megírni, hogy mit ettek aznap ebédre. Viszont: számos hasznos kifejezés tanulható, amelyek hasznosak lehetnek később egy nyelvvizsgán kapott formanyomtatvány vagy hirdetés értelmezésében is. 

computer-663046_1280.jpg

2. Ha ezen túl vagy, akkor el kell kezdened idegen nyelvű tartalmat varázsolni az idővonaladra. Ehhez alap- és középfokon azt javaslom, hogy keress olyan típusú oldalakat, amelyek nyelvtanítási és -gyakorlási céllal jöttek létre. Ha beírod a keresőbe magyarul vagy idegen nyelven a kiválasztott nyelv nevét, akkor sok-sok ilyen oldalt fog a Facebook felkínálni. Nincs más dolgod, mint hogy a szimpatikus (és gyakran frissített) oldalakat lájkolod. Kezdetben talán könnyebb, ha az oldal alapnyelve magyar, de a posztok az adott idegen nyelven különböző szókincsfejlesztési és szövegértési feladatokat tartalmaznak. Érdemes több ilyen oldalt is figyelemmel követni, mert van olyan, amely a civilizációs ismereteket bővíti, mások inkább nyelvtani dolgokra hívják fel a figyelmet. Egy kis idő elteltével úgyis látni fogod, hogy melyek számodra a legérdekesebbek.

3. A következő fokozat, hogy nem nyelvtanítási és -gyakorlási céllal létrejött oldalakat is figyelni kezdesz. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődési körödhöz tartozó és az adott idegen nyelven anyanyelvi szinten vezetett oldalakat lájkolsz. Például ha szeretsz főzni, akkor mától németül is elkezdesz recepteket olvasgatni, ami bővíti a szókincsedet, javítja a szövegértésedet, és még a német konyháról is beható képet kapsz. Ha van kedvenc színészed, sportklubod, könyved, akkor ezekhez kapcsolódóan is biztosan fogsz találni hivatalos vagy rajongói oldalt a célnyelveden. 

thumb-575033_1280.jpg

4. Ez után már csak azt kell elérned, hogy olyan idegen nyelvű tartalom is szembejöjjön az idővonaladon, ami nem feltétlenül kapcsolódik szorosan az érdeklődési köreidhez. Természetesen az ember szívesebben olvas olyasmiről, ami egyébként is érdekli, de a szókincsfejlesztéshez (főleg közép- és felsőfokon) elengedhetetlen, hogy sokféle témával találkozz. A legtöbb hírportál vagy a napilapok elektronikus kiadása már nagyon erősen jelen van a Facebookon, így ezek lájkolásával garantálod, hogy naponta akár több tíz idegen nyelvű poszt is megjelenik az idővonaladon a legkülönbözőbb témákban. Természetesen nem fogsz minden cikket elolvasni, de ha csak mindegyiknek a címét és a bevezető pár sorát megpróbálod megérteni, máris sokat tettél.

5. Végül pedig ne félj hozzászólni is az idegen nyelvű posztokhoz - természetesen az adott idegen nyelven! A nyelvtanulós oldalakon gyakran tesznek fel kérdéseket, feladatokat az adminok, ezekre sokszor csak egy-egy szó a válasz. Viszont ha ezt beírod, máris gyakoroltál egy kicsit. A nem nyelvtanulós oldalakon pedig miért is ne írnád le te is egy mondatban a véleményedet az aznapi meccsről, a sorozat legutóbbi epizódjáról vagy a tegnap kipróbált receptről. Ha részt tudsz venni a kommentelésben, akkor megtanulod a véleménykifejtést és a mások véleményére való reagálást is, ami szintén kincset ér a nyelvvizsgán (is), és nem utolsósorban élő tapasztalatod lesz az adott nyelvről, nem csak a tankönyvi példák. 

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá

nyelvtanulás trükk