2016. máj 01.

Szókincsfejlesztés kártyákkal?

írta: NyelvTanár
Szókincsfejlesztés kártyákkal?

A minap volt egy kis időm körülnézni az egyik nagy könyvesbolt nyelvkönyvrészlegén, és csodálkozva vettem észre, hogy milyen bőséges kínálat van szótanuláshoz használható kártyákból. Rengeteg különböző nyelv, különböző szint és különböző téma kínálkozott, ezért úgy gondoltam, ideje kicsit közelebbről megnézni, hogy mire alkalmasak, és mire nem az ún. szókártyák vagy tanulókártyák.

Hogy pontosan miből áll egy kártyacsomag?

Szinttől (és persze kiadótól) függően több száz szókártya található egy-egy csomagban, általában témakörönként csoportosítva. Egy kártyán egy szó vagy kifejezés található, mellette a kiejtés (fonetikus átírással), példamondat és esetleg valamilyen illusztráció a vizuális típusúak kedvéért. most_common_sat_words.jpeg

Mire jók?

A szókártyák nem tudnak sokkal többet, mintha egy szótárfüzetben nézegetnéd a kiírt szavakat. Előnyük ehhez képest, hogy a kártyaformátumnak köszönhetően jól össze lehet keverni a megtanulni kívánt szavakat, így elkerülhető, hogy rutinból felmondd az egymás után következő szavakat a szótárfüzetben. Mivel kis helyen elférnek a kártyák, ezért magaddal tudod őket vinni bárhova, és akár 4-5 perc alatt is fejleszteni tudod velük a szókincsedet.

Mire nem jók?
nem_beszel.jpg

Mivel alapvetően elszigetelt szavakat, kifejezéseket tanulsz a kártyákkal, így ezek sokkal nehezebb épülnek be mondatokba, mintha összefüggő szövegen keresztül tanulnád meg őket. A passzív szókincset (vagyis azt, amelyet értesz, de nem használsz) fejlesztik ugyan a kártyák, de ebből nem lesz aktív szókincsed, vagyis nem feltétlenül tudod majd használni beszéd vagy írás közben. Emiatt a kártyás módszer azt a hamis képzetet is keltheti, hogy milyen sok szót ismersz, milyen bő a szókincsed, miközben sokkal kevesebb szó az, amelyet használni tudsz. 

Mire figyelj?

Ahogy fent írtam, nagyon sokféle kártyacsomag kapható, de nem mindegy, hogy melyiket választod. Fontos szempont, hogy ne csak egy-egy szó, hanem kifejezések is szerepeljenek a kártyákon. Ugyancsak elengedhetetlen, hogy minden, a használathoz szükséges információ legyen feltüntetve a kártyán (például nyelvtani nem, rendhagyó alakok, kiejtés stb.) Legalább egy példamondat segítsen abban, hogy lásd, hogyan viselkedik az adott szó szövegkörnyezetben. 

Ne feledd!

Mint minden módszer, ez sem képes csodákra. Természetesen hasznos lehet, ha fejleszted a (főleg passzív) szókincsedet, de ez csak kiegészíthet más tevékenységeket, önmagában a szókártyák használatával nem tudsz megtanulni egy idegen nyelvet. Ahogy a Rendszeresség és változatosság című posztban is szó volt róla, a hatékony nyelvtanulás alapja az, ha minél többféle módon fejlesztjük a nyelvtudásunkat. Ezek egyike lehet a szókártyás gyakorlás.

Szólj hozzá

nyelvtanulás felkészülés nyelvgyakorlás szókincsfejlesztés