2016. ápr 10.

Vigyázz, kész, ....nyelvvizsga!

írta: NyelvTanár
Vigyázz, kész, ....nyelvvizsga!

A legtöbben ismerjük azt az érzést, amikor valami elkerülhetetlenül közeledik, egyre fogy az idő, és nekünk fogalmunk sincs, hogy mégis hogyan lehetne megelőzni a katasztrófát. És nem, most nem az Armageddon című filmről beszélek... A nyelvvizsgára történő jelentkezés, a jelentkezési díj befizetése és a nyelvvizsga között általában közel egy hónapnyi idő van, amikor már nincs visszaút.people-314481_1280.jpgA vizsgára jelentkezők többsége ekkor döbben rá, hogy az az egy hónap, ami bármilyen más vizsga vagy dolgozat esetében rengeteg időnek tűnik, a nyelvvizsgára készüléskor szinte semmire nem elég. És ilyenkor jön a pánik, az össze-vissza kapkodás és a gyakorikerdesek.hu-n megjelenő "Szerintetek van esélyem?" típusú kérdések. 

A kétségbeesést elsősorban az okozza, hogy a vizsgára készülés közben kiderül, hogy nem lehet olyan könnyen meghatározni, hogy mi szükséges és mi elég egy alap-, közép- vagy éppen felsőfokú nyelvvizsgára. Természetesen a legtöbb vizsgatípus (és az európai referenciakeret is) közzéteszi, hogy mely témakörök és milyen nyelvtani szerkezetek ismeretét várja el egy adott szinten, de valójában sosem érezhetjük azt, hogy minden tekintetben felkészültünk a vizsgára. Ennek oka nagyon egyszerű: egy nyelvet nem lehet úgy megtanulni, hogy van egy tételsor, egy szókincslista vagy nyelvtani szerkezetek sora. És épp ez az, ami miatt nem érdemes kétségbe esni, hiszen senki nem is várja el, hogy egy adott szinten "tökéletes" legyen a tudásod

Hogy mégis mit érdemes megtenni az utolsó néhány hétben? Íme néhány ötlet, hogy javítsd az esélyeidet:

1. Tanulmányozd a vizsgát! Ha eddig nem tetted meg, akkor épp ideje, hogy behatóan átnézd, pontosan milyen részekből áll a nyelvvizsga, amire jelentkeztél. Nemcsak a feladattípusokra érdemes időt szánni, hanem arra is, hogy mennyi idő van egy-egy vizsgarészre. 

2. Gondold át a stratégiát! Ha megismerted az egyes feladatokat és a rájuk fordítható időt, akkor nézz bele a pontozásba is. Ezek tudatában ugyanis ki tudod alakítani a saját stratégiádat: melyik feladatra érdemes több időt szánnod, melyik az, amelyiknél csínján kell bánnod az idővel, stb. 

3. Csak padictionary-1189303_1280.jpgpír alapú szótár! A vizsgatípus megismeréséhez hozzátartozik az is, hogy utánanézel, lehet-e szótárt használni, és ha igen, akkor mely feladatokhoz. A Magyarországon elérhető nyelvvizsgákon kizárólag nyomtatott szótár használható, ezért a felkészülés utolsó időszakában már csak ilyen szótárt használj, és csak azokhoz a feladatokhoz, amelyeknél a vizsgán is szabad! Ha nincs nyomtatott szótárad, és kölcsön akarsz kérni egyet a vizsgára, akkor próbáld már korábban megszerezni, hogy legyen időd "összebarátkozni" vele. 

4. Vedd körül magad a nyelvvel! Igyekezz minél több célnyelvi szöveget olvasni és hallgatni, sőt, ha van rá lehetőséged, akkor kérd meg családtagjaidat és barátaidat is, hogy ideiglenesen idegen nyelven beszélgessetek. Természetesen ne most próbálj meg felirat nélkül, idegen nyelven megnézni egy kétórás ismeretterjesztő filmet a hangyák leggyakoribb betegségeiről, mert arra semmi szükség, hogy sokkold magad!

 5. Levélforma A levélírás az a feladat, amelyik szinte minden nyelvvizsgán előfordul valamilyen formában, így erre mindenképp érdemes időt szánnod a célegyenesben. Tanuld meg a levél formai jellegzetességeit, illetve nem árt, ha van a tarsolyodban egy-két üdvözlő- és elköszönő formula is. Akár teljes mondatokat is megtanulhatsz mind a baráti, mind a hivatalos levél fogalmazásához.mailbox-1056324_1280.jpg

6. Kötőszavak, logikai elemek Hasznos lehet, ha kicsit dolgozol azon, hogy ne csak tőmondatokban tudd magad kifejezni, illetve hogy a mondanivalódat logikusan fel tudd építeni. Ehhez jól jönnek az olyan elemek, mint "egyrészt-másrészt", "ezzel szemben", "...kapcsolatban". Ezeket mind a szóbeli vizsgán, mind a fogalmazásnál jól tudod majd használni, és sokat lendítenek az összképen. 

Végül pedig: ne pánikolj! 

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást!  

 

Szólj hozzá

nyelvtanulás nyelvvizsga felkészülés