2016. jan 29.

Vizsgáztasd te a nyelviskolát!

írta: NyelvTanár
Vizsgáztasd te a nyelviskolát!

Egy ismerősöm ma azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy segítsek neki nyelviskolát választani. Szerencsére olyan városban lakunk, ahol sok nyelviskola működik egymás mellett, és az erős versenyhelyzet miatt lépten-nyomon nyelviskolák hirdetéseibe botlunk. Első pillantásra akár azt is gondolhatnánk, hogy milyen kényelmes ez a helyzet a nyelvtanulók számára, viszont a kínálat bősége miatt még fontosabb, hogy megfontoltan válasszuk ki a nekünk leginkább megfelelőt. Ha már a nyelviskolák versenyeznek a tanulókért (és persze a tanfolyami díjakért), akkor itt az ideje, hogy le is vizsgáztassuk őket. Hogy hogyan? Kérdezzünk tőlük! Hogy mit? A 4 legfontosabb kérdést!

1. Kik tanítanak?

A felnőttképzésről szóló törvény szerint a nyelviskolákban csak pedagógus (nyelvtanár) végzettségű szakemberek oktathatnak, vagyis az, hogy valakinek felsőfokú nyelvvizsgája vagy hosszú külföldi tapasztalata van, nem elég ahhoz, hogy oktathassa is a nyelvet. Valószínűleg mindannyian ismerünk olyan oktatót, aki nyelvtanári végzettség nélkül is remekül tanítja az idegen nyelvet, de a szabályozás nem ellenük, hanem a kóklerek kiszűrése érdekében készült. Legyen az az alapállásunk, hogy a nyelvtanítás egy szakma, amelyhez megfelelő képzettség, tapasztalat és szakmai tudás szükséges. Természetesen dönthetsz úgy, hogy nem a márkaszervizbe, hanem a szomszéd Józsi bácsihoz viszed javíttatni az autód, de az nem járja, ha a márkaszerviz képzettség nélküli Józsi bácsikat alkalmaz. Tehát az első kérdés, hogy diplomás nyelvtanárok oktatnak-e az intézményben, és bónuszként arra is rákérdezhetsz, hogy van-e külföldi tapasztalatuk, éltek-e anyanyelvi környezetben.

people-coffee-meeting-team.jpg

2. Milyen csoportok vannak?

Sokat elmond egy nyelviskoláról, hogy egy adott idegen nyelvből hány és milyen csoportot kínál a hozzá beiratkozóknak. Minél több a csoport, annál nagyobb valószínűséggel tudsz majd olyan órára járni, amely a te nyelvi szintednek és célodnak felel meg. Ha csak kezdő és haladó csoport van például, az azt jelenti, hogy mindenki, aki nem kezdő, a haladó csoportba kerül, függetlenül attól, hogy 2 hónapot vagy 2 évet foglalkozott-e korábban a nyelvvel. A sok különböző csoport mellett fontos szempont az is, hogy egy csoportba hányan járnak. A nyelviskolák gyakran meghatározzák, hogy minimum hány fővel indítanak el egy csoportot, érdemes viszont arra is rákérdezni, hogy mennyi a maximális létszám. Normál csoport esetén 8 fő az ideális létszám, e fölött már nehezen lehet megfelelő tempóban és hatékonyan haladni.

3. Milyen nyelvvizsgára készít fel?

A Sanghaj vagy Oslo - nyelvvizsga kisokos című posztban szó volt már arról, hogy milyen alapvető típusai vannak a nyelvvizsgáknak. Mivel a különböző nyelvvizsgák nagyon szerteágazó típusfeladatokat tartalmaznak, ezért a közvetlenül a nyelvvizsgára felkészítő kurzusok - jó esetben - egy konkrét vizsgatípust vesznek célba. Az, hogy "középfokú nyelvvizsgára felkészítő tanfolyam" önmagában még nem elég információ, ezért kérdezz rá, hogy melyik nyelvvizsgarendszer melyik típusára készülnek. Több helyről hallottam, hogy a nyelvvizsgára készítő kurzus kizárólag az írásbeli feladatokra koncentrált, a szóbeli kifejezőkészséget és szövegértést egyáltalán nem fejlesztette. Ezt is érdemes szem előtt tartani a tájékozódásnál. 

school-desks-1418686.jpg

4. Ad-e tankönyvet?

A különböző tanfolyamok összehasonlításánál további szempont lehet, hogy biztosít-e a nyelviskola bármilyen kiadványt a nyelvtanuláshoz, illetve a nyelvvizsgára való felkészüléshez. Nem feltétlenül nyomtatott tankönyvről van szó, akár letölthető tudásbázis, feladatgyűjtemény vagy kidolgozott tételsorok formájában is kaphatsz tananyagot. Egyes nyelviskolák kedvezményes tankönyvrendelési lehetőséggel, illetve idegen nyelvű "minikönyvtárral" is segítik a hozzájuk beiratkozókat. Jó dolog, ha a tanfolyami díj nem csak a tanfolyamon való részvételt, hanem további szolgáltatásokat is magába foglal. 

Tedd fel a fenti 4 kérdést, és máris könnyebb lesz a választás!

Előfordulhat, hogy a lakóhelyed vagy más körülmény miatt nincs választási lehetőséged, és csak egyetlen nyelviskola jöhet szóba. Az előzetes tájékozódás azonban ebben az esetben is nagyon fontos, mert legalább pontosan tudni fogod, hogy mire számíthatsz. 

Jó nyelviskola-vizsgáztatást mindenkinek!

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá

nyelviskola