2016. jan 20.

Rendszeresség és változatosság

írta: NyelvTanár
Rendszeresség és változatosság

A Nehéz esetek - a 8 alaptípus című bejegyzésből szándékosan kimaradt egy kilencedik alaptípus, ugyanis ő megér egy külön posztot. Nem másról van szó, mint a Nekibuzdulós nyelvtanulóról, aki igaz, hogy csak havonta egyszer, de akkor éjjel-nappal nyelvet tanul. Általában ez a felbuzdulás egybeesik az iskolai témazáró dolgozattal vagy a nyelviskolai szintfelmérővel, de van, hogy ezektől teljesen függetlenül kapja el őt a hév.

balance.jpg

Amiről a Nekibuzdulós nyelvtanuló elfeledkezik, az a rendszeresség. Márpedig mindenféle nyelvtanulás alapja, hogy rendszeresen, ha lehet naponta foglalkozzunk valamilyen formában az idegen nyelvvel. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden este - munka vagy suli után - még órákat kellene gyötörni magadat a különböző tesztkérdésekkel. Elég, ha 15-20 percet szánsz naponta a nyelvtanulásra, de azt érdemes koncentráltan és motiváltan tölteni. 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a rendszeresség kedvéért lemondanak a változatosságról. Természetes, hogy minden nyelvtanulónak megvan a kedvenc nyelvi területe, amely a legnagyobb örömet és sikerélményt okozza. Van, akinek ez az írott szöveg értése, és szívesen olvas könyvet, magazint vagy akár hírportált. Más a hallás utáni szövegértésben erős, és örömet okoz neki, hogy eredeti nyelven nézheti kedvenc sorozatát. Ezekről nem is kell lemondanod, de a rendszeresség mellett helyet kell szorítani a változatosságnak is. A hét egyik napján a szókincsedet bővítheted, másik nap szöveget olvasol, harmadik nap megnézel egy rövid videót és így tovább. Ha sikerül megfelelő egyensúlyt teremtened a különböző nyelvi készségek között, akkor egyenletes tempóban tudsz majd haladni, és nem lesz szükség a nagy nekibuzdulásokra.

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá