2016. feb 16.

Tanfolyam-választó kisokos

írta: NyelvTanár
Tanfolyam-választó kisokos

5 jó tanács a tanfolyam kiválasztásához

A Vizsgáztasd a nyelviskolát! című posztban szó volt arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt beiratkoznál egy nyelviskolába. Hiába sikerült azonban kiválasztani a számodra megfelelő nyelviskolát, ha a tanfolyamok közötti válogatásnál elköveted a leggyakoribb hibákat. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra:

1. NE akard megúszni a szintfelmérőt!

board-361516_1280.jpgA legtöbb nyelviskola még a beiratkozás előtt vagy közvetlenül utána kitöltet egy hosszabb-rövidebb szintfelmérőt, amihez jó esetben szóbeli elbeszélgetés is társul. Bár a tesztek kellemetlenül érintik általában a nyelvtanulókat, érdemes erőt venni magadon, és teljesíteni a felmérőt. Minél pontosabb képet kap ugyanis a nyelviskola arról, hogy milyen szinten vagy (és ez ugye a szóbeli és az írásbeli készségekben eléggé különböző is lehet), annál nagyobb eséllyel tudja a neked megfelelő tanfolyamot ajánlani.

A szintfelmérőre külön készülni (éjjel-nappal magolni) nem érdemes, viszont ha már régen nem foglalkoztál az adott nyelvvel, akkor jó, ha kicsit átnézed a korábbi tankönyveidet, hogy felfrissüljön a tudásod. Ha a nyelviskola szintfelmérőjének nincs szóbeli része, de úgy érzed, hogy az írásbeli és a szóbeli tudásod között jelentős a különbség, akkor érdemes kérni egy 5-10 perces elbeszélgetést az egyik nyelvtanárral. Hidd el, a megfelelő tanfolyam kiválasztásával megtérül a fáradság!

2. NE ragaszkodj a barátodhoz/barátnődhöz!

pinky-swear-329329_1280.jpg

Nyelvtanárként gyakran találkozom olyan tanulókkal, akik csak azért választották ugyanazt a csoportot, hogy együtt járhassanak nyelviskolába. Persze tényleg jó, haegy barátoddal vagy barátnőddel együtt tudsz járni, segítitek egymást, húzzátok egymást a kitűzött cél felé, de ez az élmény mégsem ér annyit, hogy heteken vagy hónapokon keresztül olyan tanfolyamra járj (és fizess érte!), ami nem neked való. Ha együtt is választottátok ki a nyelviskolát, de a tudásotok vagy a célotok nem azonos, akkor nem szabad egymáshoz ragaszkodni, mert egyikőtök könnyen rosszul járhat. 

3. NE félj váltani!

Ha néhány nyelvóra elteltével rádöbbensz, hogy ez a csoport nem felel meg neked, akár a szintet, akár a haladási tempót, akár a csoport összetételét vagy a nyelvtanárt tekintve, akkor jelezd a nyelviskolának, és keressetek együtt egy másik csoportot. A legrosszabb taktika, ha - mivel nem érzed jól magad, vagy nem tartod hasznosnak a kurzust - elkezdesz elmaradozni az órákról. Ilyenkor a nyelviskola nagy valószínűséggel nem fogja visszafizetni a tanfolyam árát, te pedig a pénzedet is fölöslegesen dobtad ki, és a nyelvtanulással sem haladtál. Körülbelül 3 hét elteltével általában már látszani szokott, hogy milyen szintű a csoport, és milyen tempóban tud/akar haladni a tanár. Ennél korábban nem érdemes még mozgolódni, mert az első hetek az összeszokásról szólnak, és könnyen lehet, hogy például egy rövidebb ismétlés (ami neked már esetleg unalmas) után megfelelő szintű és tempójú lesz az oktatás. Utána viszont válts, ha arra van szükséged!

4. NE feledd a célod!

A munkahelyeden kell használnod a nyelvet, nyelvvizsgára készülsz, csak szinten szeretnéd tartani a nyelvtudásod? Fontos, hogy a magad és a nyelviskola számára is jól meg tudd fogalmazni, hogy mit vársz a nyelvtanfolyamtól. Ha a csoport nyelvvizsgára készül, akkor te hiába szeretnél hosszan beszélgetni a téged érdeklő témákról, a tanár (és a többi diák) feltehetően ragaszkodni fog ahhoz, hogy módszeresen átvegyétek a legfontosabb témaköröket. Ugyanez azonban fordítva is elképzelhető: ha egy nyelvgyakorló-kommunikációs csoportba iratkoztál be, akkor nem várhatod, hogy nyelvtani teszteket vegyetek. Ahhoz azonban, hogy világosan meg tudd fogalmazni a célodat a nyelviskolában, elengedhetetlen, hogy te magad tisztában legyél vele. Szóval először is nézz magadba: miért akarsz nyelvet tanulni?  

És végül:

5. NE szégyellj segítséget kérni!book-15584_1280.jpg

Egy nyelviskolai csoportban annyi nyelvtanulói háttér találkozik, ahányan a csoportot alkotják. Ez azt is jelenti, hogy ha minden szempontból megfelel egy adott tanfolyam, akkor is óhatatlanul lesznek olyan nyelvtani részek, amiket te még nem vagy nem úgy tanultál, vagy esetleg konkrét témák, melyekkel korábban nem találkoztál. Ilyenkor azzal teszed a legjobbat a magad, a csoport és a tanár számára is, ha jelzed ezt. Amennyiben többen vagytok hasonló helyzetben, akkor röviden át tudjátok venni az adott részt, és azok, akiknek már nem újdonság, legalább átismételik. Ha egyedül maradsz egy ehhez hasonló hiányossággal, akkor pedig még mindig ott a lehetőség, hogy a nyelviskolával egyeztetve kérj egy vagy több korrepetáló-felzárkóztató órát

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá

nyelvtanulás nyelvvizsga nyelviskola felkészülés