2016. feb 19.

Olvass könnyedén!

írta: NyelvTanár
Olvass könnyedén!

covers_97484.jpgAzoknak a nyelvtanulóknak, akik szívesen töltik szabadidejüket olvasással, az egyik legjobb nyelvgyakorlási módot jelentik a könnyített olvasmányok.Ahogy arról a Rendszeresség és változatosság című posztban is szó volt, érdemes minél gyakrabban időt szánni a nyelvtanulásra, aminek az egyik legjobb formája, ha napi rendszerességgel olvasunk egy könnyített olvasmányt.

Ahogy a nevük is mutatja, ezek kifejezetten nyelvgyakorlási célra írt, de teljesen idegen nyelvű szövegek. Tehát nem összekeverendőek a kétnyelvű kiadványokkal, melyek egyik oldalán magyarul, másik oldalán például olaszul olvasható ugyanaz. A könnyített olvasmányok kizárólag a célnyelvet tartalmazzák, de a különböző szinteknek megfelelően kevesebb szóval, egyszerűbb nyelvtani szerkezetekkel, egyszerűsített cselekménnyel dolgoznak. Nagyon sok kiadó kínál sorozatokat vagy könyvcsaládokat, de mindegyikre jellemző, hogy általában 6-7 szintet alakítanak ki.

Az Oxford Bookworms sorozata például így szintez:

bookworms-levels-complete.jpg

Ahogy látható, a kezdő (starter) szinttel együtt összesen hét szint található a kínálatban, amelyeket a többi kiadóhoz hasonlóan itt is különböző színek jeleznek. A szintekhez egyrészt egy szószámot (headwords) rendelnek, ez a kiadványban előforduló szótári szavak száma. Értelemszerűen minél magasabb szintű az olvasmány, annál több szó található benne.

A következő sorban (CEF) a Közös Európai Referenciakeretnek megfelelően jelölik a szükséges nyelvtudás szintjét. Az A1 a minimumszint, az A2 az alapszint, a B1 az ún. küszöbszint, ami a magyar alapfokú nyelvvizsga szintjének felel meg, a B2 a középszint, ami a középfokú nyelvvizsga szintje, míg a C1 az ún. haladó, ami a felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű. (A C2 az ún. mesterfok lenne, de az gyakorlatilag az anyanyelvi beszélő szintje, így neki nincs szüksége könnyített olvasmányra.) A szintek közötti választásban az is segít, hogy minél alacsonyabb szintű az olvasmány, annál rövidebb is

covers_283761.jpgA saját szinted megállapításához a legjobb módszer az, ha beleolvasol a kiadványba. Akkor felel meg, ha különösebb erőfeszítés nélkül el tudod olvasni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden egyes szót ismerned kell (sőt, épp az a cél, hogy új szavakkal bővüljön a szókincsed), de az se jó, ha nagyon sok az ismeretlen szó, mert akkor nem fog örömet okozni az olvasás. Márpedig ez lenne a cél. Éppen ezért ne a könnyített olvasmányokkal próbáld pótolni kimaradt világirodalmi ismereteidet, hanem olyan kiadványt válassz, amely érdekel!

Szerencsére nagyon sok műfajt kínálnak a kiadók, a klasszikus regényektől kezdve a krimikig, a romantikus történetekig és a thrillerekig. A nagyobb kiadók a különböző korosztályokra is tekintettel vannak, így lehet külön ifjúsági köteteket is találni. 

Kiadótól és sorozattól függően, de általában a köteten belül van néhány szövegértési feladat is az egyes fejezetek végén. Ezenkívül sokszor a kiadó honlapjáról további feladatokat, hanganyagokat is le lehet még tölteni. Előfordul az is, hogy a könnyített olvasmányokat hanganyaggal együtt forgalmazzák, ilyenkor érdemes azt is megvásárolni, mert további segítséget jelenthet, ha hangoskönyv formájában is ismerkedni tudsz a szöveggel.

Végül öt tipp a könnyített olvasmányokhoz:covers_162832.jpg

1. A saját szintedhez képest először egy kicsit könnyebb olvasmánnyal kezdj, hogy hozzászokj az idegen nyelvű olvasáshoz.

2. Ne próbáld meg kiszótárazni az egész kiadványt, mert akkor elvész az olvasás öröme. Csak akkor használj szótárt, ha feltétlenül szükséges!

3. Nem kell egy-két nap alatt kiolvasnod a kötetet, sokkal többet használ, ha naponta olvasol belőle néhány oldalt.

4. Ha nyelvvizsgázni készülsz, mindenképp érdemes könnyített olvasmányt olvasnod, mert ez alapján sokkal könnyebben fogsz tudni beszélni a kedvenc könyvedről. 

5. A könnyített olvasmányok ára kb. 1500-2000 forint között van. Érdemes barátokkal, osztálytársakkal összefogni, és egymás között cserélgetni a könyveket.

Ha tetszett a poszt, kérlek, nyomj egy tetsziket és/vagy egy megosztást! 

Szólj hozzá

nyelvtanulás kikapcsolódás szövegértés